YEŞİLÇAM

1. Bölüm ve Dramatik Dönüm Noktaları

Herhangi bir hikaye dönüm noktalarından oluşur. Dönüm Noktaları olay akışı içinde ortaya çıkıp akışın yönünü değiştiren her tür olay, gelişme ya da hadisedir.

Öncelikle her bir hikayeyi en temelde ‘giriş, gelişme ve sonuç’ şeklinde anlatabilmeniz gerekir. Üç perdeli bir yapıda kurulum, çatışma ve çözülme süreçleri işler. Hikayeleri 16 adıma kadar basamaklamak mümkündür. Ancak en genel anlamda hikayenizi şöyle bölümleyebilirsiniz:

Bitiş, Başlangıç, Dönüm Noktası 1, Dönüm Noktası 2

Aslında her anlamda hikayeyi ileriye doğru taşımanız gerekmektedir. Dönüm noktalarında buna bakmalısınız. Hikayem şu an bir sonraki duruma taşındı mı? Ve hikayem çözülmeye veya yeni bir duruma doğru taşınıyor mu?

Levent Cantek ve Volkan Sümbül’ün kaleme aldığı BluTV de yayınlanan Yeşilçam’ın ilk 5 dakikası bir iddia ile başlıyor. Bu iddia aynı zamanda bir kurulum görevi görmekte. Bir yapımcı var, adı Semih Ateş ve batmış. Şimdi ikinci bir şans yakalamak istiyor ve iddiası büyük bir tutkuya yaslı “Bir film yaparım hastalar iyileşir.”

Hikayenizdeki dönüm noktalarını / eşikleri adlandırmak istediğinizde şu soruları sorabilirsiniz:

Ana karakter hikayeye tam olarak nereden başlıyor? Yeşilçam’da aslında bu tam da sıfır noktasından başlıyor. Hatta eksi. Semih Ateş kaybetmiş bir prodüktör. Her şeyini öyle ki şirketinin ismi bile gitmiş.

İkinci sorumuz ise şu: Karakterler/ ana karakter hayatlarını değiştiren nasıl bir çatışma ile yüzleşiyorlar? “Batıyoruz demeyelim ama bu işin bir kıyısı varsa oradayız” Yenilmiş olduğu ile yüzleşiyor. Ve belli ki hikayenin derinliklerinde çözülecek bir de evlilik geçmiş başından ve üstüne üstlük boşandığı karısına yine ihtiyacı var. Ancak bir ‘kahraman’ olarak yenilgiyi kabul etmiyor. Önce 1. Dönüm noktası yani senaryoyu harekete geçiren anahtar hadise gerçekleşiyor ve Selim filme çekeceği senaryoyu buluyor. Sonra ona sahip olabilmek için karşılaştığı engelleri görüyoruz. Dönüm noktalarında aralarda sizi yine de ilerletecek olan şeylerden biri de engellerdir. Para yok, senaryoyu yazan kişi siyasi suçlu. Kahraman şimdi ne yapacak? Hikaye şimdi nasıl bir yere evrilecek? Kahramanın burada yaptığı seçimler ve gösterdiği irade onu ‘karakter’den bir ‘kahramana usul usul taşıyor. Senaryoyu satın almak için karısından yadigar saatini satıyor. Siyaseten yiyebilecekleri sansüre rağmen giriyor işe. Sonra sırada oyuncu var. Onu ikna ediyor. Her birinin dakikalarına baktığınızda aslında dönüm noktalarını da kolaylıkla görebilirsiniz. Dönüm noktası hikayenin sürekli olarak ileri olarak taşınması demektir. Engelin nasıl aşıldığını anlamak ve görmektir.

Bu arada hikaye bize kendi dünyasını ve tüm karakterleri ileride yaşanabilecek çatışmaları usul usul fısıldıyor. Bunlar aslında ve aynı zamanda karakterlerin serimleri. Yani hepsiyle bizi tanıştırıyor.

2. dönüm noktası özellikle dizilerde bizi aslında finalden çok diğer bölüme taşıyacak bir olayın / büyük durumun sinyalini verir. Kırkbeşinci dakikalarda çekmeyi düşündüğü senaryo karısından çıkıyor Semih Ateş’in. İşte beklenmedik bir durum hadise / olay. Üstelik senaryo en büyük düşmanlarından biri Vehbi’nin elinden. Böylece son eşik ortaya çıkmış oluyor. Yani 2.dönüm noktası ve bize şu soruyu sorduruyor ‘Şimdi ne olacak ? Semih Ateş vaz mı geçecek?’

2. Dönüm noktanızın hem finale hem de diğer bölümlere / sonraki bölümlere bir çengel atması esastır. Bu şekilde bunu başarmış oluyoruz. Semih bu senaryoyu çekebilecek mi? Bu senaryoyu düşmanı mı çekecek? Semih mi? Semih’in bulduğu senaryo tutup da nasıl Vehbi’ye gelmiş? Senaryonun casusluğunu kim yapmış? Çözülme ve karar anı ise duygusal oluyor. Belli ki Semih Ateş vazgeçmeyecek:

“Sen hiç merak etme Semih Ateş bir film yaparım hastalar iyileşir mevsim değişir.”

Bir senaryoyu düşünürken onun “Dönüm Noktaları” nı bilmeniz gerek. Böylece araları da doldurabilirsiniz. Bitiş de bir dönüm noktasıdır. Ve bizi dizinin ikinci bölümüne bağlar. Birinci bölümde seçilmiş ‘bitiş’ ikinciye bir çengel atacak ve tüm bölümlerin ana gereksinimini söyleyecek kadar net , duygusal ve güçlü bir yerden geldi Yeşilçam’da. Projenin ana sorusunu tekrar kurarak: ‘Semih Ateş iddia ettiği filmi yapacak mı? Yapabilecek mi? Nasıl yapacak? Bu yolda nasıl engellerle karşılaşacak? Nasıl ara yollardan geçecek? Ve tüm hikaye bu soruya hizmet eden kaç tane büyük dönüm noktasına ihtiyaç duyacak? Baştan bunları belirlemek ve üzerine çalışmak, düşünmek size diğer eşiklerinizi de kendiliğinden göstermeye başlayacaktır. Dönüm noktaları hikayenizi ilerletirken büyük resimde yeni dönüm noktalarını ortaya çıkarır. Ve böylece hikayeniz büyüyerek çözülmeye doğru ilerleyebilir.

Işıl Sönmez