SAĞLAM BİR KARAKTER YARATMAK

SAĞLAM BİR KARAKTER YARATMAK

Sağlam ve akılda kalan karakterler yaratmak için bazı yöntemler

Karakter yaratmak için kendinizi kullanın: Bunun en gözle görülür alıştırması yazmaktır. Julia Cameron adında bir yazar var. ‘Sanatçının Yolu’ isimli kitabıyla bilinir. Bu kitapta her gün yazılan ‘sabah sayfalarından’ bahseder. İşe yarar. Her gün sabah kalkınca yazdığınız 10 dakika size kendi sesinizi ve durmadan içinizde dönüp duran o sesi bulmanıza yardımcı olur. Üstelik bu bir karakter olarak da yazılabilir. Çarpıcı bir şekilde sabah sayfalarına devam ettikçe siz bir süre sonra bu sayfaların içinde küçük küçük hikayeler, küçük küçük karakterler görmeye başlayacaksınız. Yazıp deneyebilirsiniz.

Sevdiğiniz karakterleri yazın: Size tanıdık gelen bildiğiniz karakterleri yazmanızı tavsiye ederiz. Şimdi kendinize şu soruları sorun. Bu karakterleri neden seviyorsunuz? Neden bu karakterler sizce izleyiciyi etkiliyor? Karakterin aksiyonlarını tetikleyen en büyük kusuru ne? Şimdi bunları keşfettikten sonra, senaryona adapte edebilirsin.

Gerçek hayattaki diyalogları yaz. Sesleri, görüntüleri ve belirgin olan her şeyi . Ve kendine şunu sor. Bu karakteristiklerden hangilerini karakterimi yaratmak için kullanabilirim. Ve bu durumlardan hangisi karakterimi daha gerçek yapar.

Peki şimdi bu karakteri oynayacak oyuncuları düşünün. Oyunlarına ne katmalarını isterdiniz? İşte oyunlarına katmalarını isteyeceğiniz şeyleri siz senaryonuzda yansıtmaya ve o karakterlerle vermeye çalışın.

Klişelerden sakınmaya ne dersiniz? Karakterinizi tanıyın. Tanıtın ama onun için Tarantino klişeleri kullanmayın. Karakterlerinize orijinal davranın. Öyle bir yazın ki diğer senaryo yazarları sizi taklit etmek istesin. Şimdi kendinize şu soruyu sorun? Ne yazsam, bu yazılana bakıp gerçekten benzerini yazmak isterdim? Karakterinizi böyle kurun.

Derine dalın. Keşfetmekten korkmayın. Kendinizi özgür hissedin. Karakterinize bir şey yaptıracaksınız ve utanç mı hissediyorsunuz? Hissetmeyin. Karanlığa girmeyen ışığı alamaz. Karakterlerinizin kendi karanlıklarını keşfetmesine izin verin. Ancak bundan önce seyircinin karakterinize ‘inanmasını’ sağlayın. O karanlık bölgeye girmeden önce karakterinize inansın. Amacına, motivasyonuna, yaptıklarına hak versin.

Etik ve ahlaki değerleri düşünün. Yanlış ve doğrunun çizgisini. Sınırını. Bu her zaman işe yarar. Çünkü insanın temel çatışmasıdır doğru ve yanlış arasında gidip gelmek. Veya onu sorgulamak. Karakterinizin sorgulayacağı bir durum yaratın.

Karakterinizin asli çatışması nedir? Bunu bulun. Hangi değerler, hangi sorular hangi sorunlar arasında sıkışıp kalmış? Bu yoksa hikaye de yoktur unutmayın.

Son olarak sevdiğiniz birini düşünün. Bunu not alın. Ona neler demek isterdiniz? Ya da hiç hoşlanmadığınız biri? Ya ona neler demek isterdiniz? Referansınız ve hizanız gerçek hayattaki kalbiniz olsun. Ve bu şekilde hissettiklerinizden karakterler yaratmayı deneyebilirsiniz.

Senarist Danışman , Işıl Sönmez